Aktiviteter

Åbningssæson

1. maj til 30. september

 

Dagligt kl. 10 - 16.

Lukket mandage - undtagen i ugerne 27, 28, 29, 30 og 31 samt uge 42.

 

Priser billetter 2018

 

Voksne: 50 kr.

Grp. over 10 pers.: 45 kr.

Børn under 13 år: Gratis

 

Priser guide 2018

 

Rundvisning á 1½ time hverdage: 300 kr. (max 20 pers.)

Rundvisning á 1½ time weekends: 500 kr. (max 20 pers.)

 

Oplæg i Cafe, ½ time hverdage:

150 kr.

Oplæg i Cafe, ½ time weekends:

300 kr

 

Forlænget åbningstid: 500 kr. pr. time

 

OBS.: Forhøjede priser til arrangementer!

 

 

Videoklip: Høstdag på Hessel 2013

Videoklip: Stemningsindtryk fra Herregården Hessel

 

Aktiviteter 2018

 

Smag på historien – om snapse

Ugerne 27-31 mandage kl. 13.00-15.00

Mødested: cafeen på Museet Herregården Hessel

Kom og smag nogle af Hessels spændende kryddersnapse og hør historien om de planter, der har tilknytning til Hessel, stude og Lounshalvøen. Se også hvordan nogle af planterne ser ud i urtehaven.

Der kan købes lette frokostretter og kaffe og kage.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis) – købes i cafeen.

 

Historiske vandreture - Følg magtens fodspor frem til Hessel.

Ugerne 27-31 - tirsdage kl. 13.00-ca 14.15 (Museet har åbent 10.00-16.00)

En vandretur på ca. 3 km over Hessels jorde ned til vandet – hvor der bliver fortalt om stenalder, bronzealder, jernalder, vikingetid og middelalder og hvordan de tider har påvirket landet – og dermed Hessel. Hvornår blev Hessel bygget, hvorfor, og hvordan gik det under skiftende konger op til vor tid. Hør bl.a. om guldfundet og kilden der gav vand til herregården.

Der kan købes lette frokostretter og kaffe og kage.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis) – købes i cafeen.

 

Levendegørelse - især for børn

Ugerne 27-31 - onsdage kl. 11.00-15.00 (Museet har åbent 10.00-16.00)

Vi vækker herregården til live med forskellige gamle håndværk og praktiske sysler som alle kan være med til. Blandt andet smedning, trædrejning, vævning, filtning, spinding, rebslagning, vask, lysestøbning, madlavning på det gamle komfur og meget andet. Børn har mulighed for at blive klædt ud. Obs. Vi skifter med aktiviteterne.

Der kan købes lette frokostretter og kaffe og kage.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis) – købes i cafeen.

 

Limfjordsfortællinger - Historien om Hessel

Ugerne 27-31 - torsdage kl. 13.00-14.15. Guidet rundvisning i bygningerne.

Det oprindelige Hessel blev bygget før 1391, men brændte i 1702, hvor de fleste af de nuværende bygninger stammer fra. Hessel er ikke et moderne museum – mere en tidslomme fra sidst i 1800 tallet til først i 1900 tallet – man dykker ned i. Rundvisningen foregår i de gamle bygninger, hvor der især bliver fortalt om den sidste slægt der beboede Hessel – familien Elle. I det gamle køkken kan man smage en gammeldags fedtemad. Nyd også den fantastiske udsigt over Limfjorden og gå evt. af de afmærkede ruter.

Der kan købes lette frokostretter og kaffe og kage.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis) – købes i cafeen.

 

Indsamling af snapseurter

Lørdag d. 28. juli kl. 14.00-ca 16.30 (Museet har åbent 10.00 -16.00)

Mødested: Cafe/Information/museumsbutik. Arr.: Hessel snapselaug.

Turen er uegnet for dårligt gående.

Vi tager på en vandretur i den smukke og delvist fredede natur på Lounshalvøen.

Undervejs indsamler vi urterne til den navnkundige Hessel-bitter. Andre velegnede snapseurter indsamles også. Vi afslutter vandreturen i urtehaven på Herregården Hessel.

Medbring en kurv, saks og evt. nogle avissider.

I museet åbningstid kan der købes lette frokostretter og kaffe og kage.

Pris 50 kr. incl. smagsprøver efter turen.

 

Aften koncert i den gamle lade.

Søndag d. 29 juli kl. 18.30

Den unikke Trio

Trioen består af Tina Siel, kendt for sine skønne fortolkninger af salmer og sange og sit altid gode humør, Tine Lilholt mangeårigt medlem af Lars Lilholt band, og kendt for sit fortryllende fløjtespil og nu også på harpe, og desuden pianist Knud-Erik Thrane.

En meget stemningsfyldt og hyggelig koncert med både sange, instrumentale numre og fællessange, der vil vare omkring 80 min. med en indlagt pause.

Pris 150 kr incl. en sandwich, en fadøl/vin i pausen.

Billetter kan købes på Museet Herregården Hessel— Herregaarden-hessel.dk, eller via mobilpay.

 

Høstdag

Søndag d. 12. august kl. 10.00-16.00

Høstdagen på Hessel er årets største arrangement med levendegørelse alle steder. I løbet af dagen er der små eller store skuespil hvor man bl.a. kan opleve høstpiger og karle vise hvordan høsten foregik sidst i 1800 tallet inden traktoren blev almindelig. Efter at dagens høst er ovre, går høstpiger og karle trætte og opstemte hjem til gården og melder dagen afsluttet, hvorefter der bydes til høstgilde og dans. Familien Elle, som har været til høstgudstjeneste kommer kørende i stadsvogne hjem til høstgildet. Alt imens der bankes og arbejdes i smedjen, vaskekonerne har travlt, hestevogne kører ture med vore gæster, der bliver lavet reb hos rebslageren, og vævepigerne arbejder på de store skaftevæve. Alle steder syder det med aktivitet, også i de mange boder og i cafeen. På andre marker kører veteranklubben Vesthimmerland med mange gamle traktorer og høstredskaber og viser høstarbejde som det kunne foregå først i 1900 tallet. Dagen slutter med folkedans for alle. Der er levendegørelse mange steder, hvor børn kan være med. Nye tiltag hvert år.

Der kan købes frokost, kaffe og kage.

Entre: 80 kr (børn under 13 år gratis)

 

Efterårets dag - dyr, husflid og markarbejde

Søndag d. 23. september kl. 10-16.00

På denne dag vil flere forskellige dyr være repræsenteret, store som små. Få viden og inspiration af fåreavlere, eller af andre kapaciteter som fortæller om aktuelle ting. Får bliver klippet og ulden forarbejdet. Børn kan også prøve at være med.

På Hessels omkringliggende marker kan man se veteranklubben Vesthimmerland køre med de gamle traktorer og maskiner og forvandle stubmarker til sort muld ved pløjning og harvning på gammeldags vis. Karlelauget er i marken og hjælper med roeoptagning, og der bliver taget kartofler op med de gamle maskiner. Besøgsgæsterne kan fylde en pose med markens guld og tage med hjem. Der vil være konkurrencepløjning og ”Årtusinders markarbejde”, hvor man kan se fremskridt med plovens arbejde i gennem tusind år, men også nye tiltag.

Overalt på Hessel vil der vises forskellige former for levendegørelse. Smedene arbejder i den gamle smedje, væverne ved de gamle væve og trædrejerne ved bænken i værkstedet. På gårdspladsen er rebslageren i gang. I bygningerne vil der være arbejdende stande og udstilling af mange former for håndværk og husflid. Her har man mulighed for både at kikke på, lade sig inspirere og måske prøve forskellige ting.

Der kan købes frokost, kaffe og kage.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis)

 

Efterårsferie

uge 42 mandag-fredag kl.10.00 -16.00

Hver dag sker der noget for børn med relation til gamle dage og livet på landet. Det kan være smedning, træarbejde og trædrejning. Lysestøbning, kostebinding, vævning, rebslagning eller måske smørkærning. Det kan også være æblemostfremstilling, dragebygning eller måske skal du hjælpe med at lave mad på det gamle brændekomfur. Alt sammen noget børn kan deltage i og evt. få med hjem. Aktiviteterne skifter, så hold øje med program på hjemmesiden.

Der kan købes lette frokostretter og kaffe og kage.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis)

 

Gammel jul - meget for børn

Lørdag og søndag d. 24-25 november kl. 10.00-16.00

Vi fortæller historien om jul på en gammel gård omkring år 1900. Men det er børnenes jul som vi fortæller! Det er om skik og brug i gamle dage og om overtro og kristendom. Men også om nisser, juletræer, gran og pynt, legetøj, dans om juletræet med gårdnissen, julemusik og sang. Vi har skiftende udstillinger om livet på en stor gård, hvor der bages i køkkenet og brygges i bryggerset, og ud over smagsprøver vil der strømme de herligste juledufte i gennem hele stuehuset. Der er aktiviteter i stuehus, stalde, lade, smedje og forvalterhus med forskellige former for boder, husflid og ting som børn selv kan lave og få med hjem. Kom og oplev stemningen af jul og atmosfæren i de gamle bygninger. Hvert år nye tiltag.

Der kan købes julerelateret frokost, kaffe, glögg og æbleskiver.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis)

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013 Herregården Hessel - Hesselvej 40B, 9640 Farsø - Tlf. 98 63 81 25 / 20 58 22 01 - CVR: 13 88 74 97 -