Aktiviteter

Åbningssæson

1. maj til 30. september

 

Dagligt kl. 10 - 16.

Lukket mandage - undtagen i ugerne 27, 28, 29, 30 og 31 samt uge 42.

 

Priser 2017

 

Voksne: 50 kr.

Grp. over 10 pers.: 45 kr.

Børn under 13 år: Gratis

 

Rundvisning á 1 time: 300 kr. (max 20 pers.)

Ved flere end 20 pers. arrangeres flere rundvisninger á 200 kr.

 

Oplæg i Cafe, ½ time: 150 kr.

 

Forlænget åbningstid: 500 kr. pr. time

 

OBS.: Forhøjede priser til arrangementer!

Kom og prøv vores spændende, nye digitale tiltag på Hessel!

Videoklip: Stemningsindtryk fra Herregården Hessel

Videoklip: Høstdag på Hessel 2013

 

Aktiviteter 2017

 

Håndværksviden og andre sysler.

Lørdag d. 24. juni 2017 kl. 13.00-16.00

Denne dag arbejder alle Hessels laug – snapselaug, øllaug, smedelaug, kokkepigelaug, trædrejerlaug, vævelaug, havelaug, karlelaug og skoletjenestelaug. Kom og få en snak med dem.

Har du lyst til at prøve kræfter med gamle håndværk – og være håndværkersvend, smedesvend eller måske kokkepige for en dag? Måske har du også lyst kan du blive klædt ud og føle dig hensat til gamle dage.

Denne dag kan du købe oldemors mad i cafeen.

 

 

Økologisk markvandring

Onsdag d. 28. juni kl. 19.00

På denne sommeraften skal vi have en naturoplevelse, hvor vi nyder den fantastiske udsigt over Limfjorden fra Louns halvøen. På vores gåtur fortæller Hessels nabo, en økologisk landmandsfamilie, om økologiske madvarer, dyrkning af rodfrugter og om studedrift samt meget andet. Kom og vær med på denne dejlige tur.

(Gratis arrangement)

 

Store kagedag

Søndag d. 2. juli kl 14.00-16.00

Kom og smag alverdens kager efter gamle og nye opskrifter. Først de bløde "stopkager", boller, kringler og søsterkage - så pladekager, honningkager, tørkager, tærter, lagkager og til sidst småkager. Spænd bæltet ud og vær med!

(Entre 100 kr incl. billet, kager, kaffe ad libitum. Børn 7-13 år 30 kr).

 

 

Historisk vandretur - Følg magtens fodspor frem til Hessel:

Ugerne 27-31 tirsdage kl. 13-00- ca.14.15

En vandretur på ca. 3 km over Hessels jorde ned til vandet – hvor der bliver fortalt om stenalder, bronzealder, jernalder, vikingetid og middelalder og hvordan de tider har påvirket landet – og dermed Hessel. Hvornår blev Hessel bygget, hvorfor, og hvordan gik det under skiftende konger op til vor tid. Hør bl.a. om guldfundet og kilden der gav vand til herregården.

Mødested: caféen på Hessel.Ikke kørestoleegnet eller egnet for dårlig gående.

Turleder: Daglig leder Bodil Jakobsen

(Entre: 50 kr, børn under 13 år gratis) – købes i cafeen.

 

 

Levendegørelse – især for børn:

Ugerne 27-31 onsdage Kl. 11.00-15.00 (Museet har åbent 10.00-16.00)

Vi vækker herregården til live med forskellige gamle håndværk og praktiske sysler som alle kan være med til. Blandt andet smedning, trædrejning, vævning, filtning, spinding, rebslagning, vask, lysestøbning, madlavning på det gamle komfur og meget andet. Børn har mulighed for at blive klædt ud. Obs. Vi skifter med aktiviteterne.

(Entre: 50 k r,børn under 13 år gratis) – købes i cafeen.

 

 

Limfjordsfortællinger:

Ugerne 27-31 torsdage kl. 13.00

Guided rundvisning. Det oprindelige Hessel blev bygget før 1391, men brændte i 1702, hvor de fleste af de nuværende bygninger stammer fra. Hessel er ikke et moderne museum – mere en tidslomme fra sidst i 1800 tallet til først i 1900 tallet – man dykker ned i. Rundvisningen foregår i de gamle bygninger, hvor der især bliver fortalt om den sidste slægt der beboede Hessel – familien Elle. I det gamle køkken kan man smage en gammeldags fedtemad. Nyd også den fantastiske udsigt over Limfjorden og gå evt. af de afmærkede ruter.

Mødested: caféen på Hessel. Ikke kørestoleegnet.

Turleder: Daglig leder Bodil Jakobsen eller anden ansat på museet

(Entre: 50 k, børn under 13 år gratis) – købes i cafeen

 

 

Indsamling af snapseurter på Louns halvøen

Lørdag d. 22 juli kl. 14.00 - ca kl 16.30

Vi tager på en vandretur i den smukke og delvist fredede natur på Lounshalven. Undervejs indsamler vi urterne til den navnkundige Hessel-bitter. Andre velegnede snapseurter indsamles også. Vi afslutter vandreturen i urtehaven på Herregården Hessel. Medbring en kurv, saks og evt. nogle avissider. Turen er uegnet for dårligt gående.

(Pris 50 kr incl. smagsprøve efter turen)

 

 

Høstdag:

Søndag d. 13. august 2017 kl. 10.00-16.00

Høstdagen på Hessel er vel nok årets største arrangement med levendegørelse alle steder. I løbet af dagen er der små eller store skuespil hvor man bl.a. kan opleve høstpiger og karle vise hvordan høsten foregik sidst i 1800 tallet inden traktoren blev almindelig. Efter at dagens høst er ovre, går høstpiger og karle trætte og opstemte hjem til gården og melder dagen afsluttet, hvorefter der bydes til høstgilde og dans. Familien Elle, som har været til høstgudstjeneste kommer kørende i stadsvogne hjem til høstgildet. Alt imens der bankes og arbejdes i smedjen, vaskekonerne har travlt, hestevogne kører ture med vore gæster, der bliver lavet reb hos rebslageren, og vævepigerne arbejder på de store skaftevæve. Alle steder syder det med aktivitet, også i de mange boder og i cafeen. På andre marker kører veteranklubben Vesthimmerland med mange gamle traktorer og høstredskaber og viser høstarbejde som det kunne foregå først i 1900 tallet. Dagen slutter med folkedans for alle. Der er levendegørelse mange steder, hvor børn kan være med.

(Entre: 80 kr, børn under 13 år gratis)

 

 

Efterårets dag – dyr, husflid og markarbejde

Søndag d. 24. september 2017 kl 10.00-16.00

På denne dag vil flere forskellige dyr være repræsenteret, store som små. Få viden og inspiration af fåreavlere, eller af andre kapaciteter som fortæller om aktuelle ting. Får bliver klippet og ulden forarbejdet. Børn kan også prøve at være med.

På Hessels omkringliggende marker kan man se veteranklubben Vesthimmerland køre med de gamle traktorer og maskiner og forvandle stubmarker til sort muld ved pløjning og harvning på gammeldags vis. Karlelauget er i marken og hjælper med roeoptagning, og der bliver taget kartofler op med de gamle maskiner. Besøgsgæsterne kan fylde en pose med markens guld og tage med hjem. Der vil igen være konkurrencepløjning, veterantraktortræk og ”Årtusinders markarbejde”, hvor man kan se fremskidt med plovens arbejde i gennem tusind år.

Overalt på Hessel vil der vises forskellige former for levendegørelse. Smedene arbejder i den gamle smedje, væverne ved de gamle væve og trædrejerne ved bænken i værkstedet. På gårdspladsen er rebslageren i gang. I bygningerne vil der være arbejdende stande og udstilling af mange former for håndværk og husflid. Her har man mulighed for både at kikke på, lade sig inspirere og måske prøve forskellige ting.

(Entre: 50 kr, børn under 13 år gratis)

Efterårsferie

Uge 42 mandag – fredag. Med skiftende aktiviteter kl. 11.00- 15.00.(Museet har åbent 10.00-16.00)

Hver dag sker der noget for børn med relation til gamle dage og livet på landet. Det kan være smedning, træarbejde og trædrejning. Lysestøbning, kostebinding, vævning, rebslagning eller måske smørkærning. Det kan også være æblemostfremstilling, dragebygning eller måske skal du hjælpe med at lave mad på det gamle brændekomfur. Alt sammen noget børn kan deltage i og evt. få med hjem. Aktiviteterne skifter, så hold øje med program på hjemmesiden.

(Entre: 50 kr, børn under 13 år gratis)

 

 

Gammel jul på Hessel:

Lørdag og søndag d. 25. – 26. november 2017 kl.10.00-16.00

Vi fortæller historien om jul på en gammel gård omkring år 1900. Men det er børnenes jul som vi fortæller! Det er om skik og brug i gamle dage og om overtro og kristendom. Men også om nisser, juletræer, gran og pynt, legetøj, dans om juletræet med gårdnissen, julemusik og sang. Vi har skiftende udstillinger om livet på en stor gård, hvor der bages i køkkenet og brygges i bryggerset, og ud over smagsprøver vil der strømme de herligste juledufte i gennem hele stuehuset. Der er aktiviteter i stuehus, stalde, lade, smedje og forvalterhus med forskellige former for boder, husflid og ting som børn selv kan lave og få med hjem. Kom og oplev stemningen af jul og atmosfæren i de gamle bygninger.

Entre: 50 kr (børn under 13 år gratis)

 

 

 

 

 

Copyright © 2013 Herregården Hessel - Hesselvej 40B, 9640 Farsø - Tlf. 98 63 81 25 / 20 58 22 01 - CVR: 13 88 74 97 -